“Injecterende druggebruikers behoren momenteel tot de grootste risicogroep voor hepatitis C-overdracht in West-Europa.”
“Injecterende druggebruikers behoren momenteel tot de grootste risicogroep voor hepatitis C-overdracht in West-Europa.”
Komt hepatitis C vaak voor bij druggebruikers?

In alle landen van de Europese Unie ligt de incidentie van HCV onder injecterende druggebruikers enorm hoog (van ongeveer 30 % tot meer dan 90 %).
Besmetting met het hepatitis C-virus (HCV) is op grote schaal verspreid bij mensen die ooit drugs hebben geïnjecteerd.
Injecterende druggebruikers behoren momenteel tot de grootste risicogroep voor HCV-overdracht in West-Europa. Naar schatting zouden ongeveer 500.000 injecterende druggebruikers in de EU besmet zijn met HCV.
HCV is erg besmettelijk, ongeveer tien keer besmettelijker dan HIV. Door het delen van naalden, spuiten en andere attributen en gebrek aan spuithygiëne lopen injecterende druggebruikers groot gevaar op HCV-besmetting.
Zelfs als zij ervan overtuigd zijn veilig te werk te gaan, lopen druggebruikers nog groot gevaar, omdat de HIV-preventiemaatregelen die zij geleerd hebben, niet toereikend zijn voor het hepatitis C-virus.
Enkele feiten …
Prevalentie (het percentage van de bevolking met een bepaalde aandoening) is 2,5 x hoger bij intraveneuze druggebruikers dan bij niet-intraveneuze druggebruikers. |
HCV komt vaker voor dan HBV en HIV. |
HCV-positieven zijn steeds hoger in hogere leeftijdsgroepen. |
Van met hepatitis geïnfecteerden is 81,8 % intraveneuze druggebruiker. |
Drugsgebruikers worden vaak al in het eerste jaar dat ze injectienaalden gebruiken besmet met het hepatitis C-virus. |
Veel huidige en vroegere intraveneuze gebruikers zijn zich niet bewust van hun HCV-besmetting, omdat een infectie met hepatitis C zelden klachten geeft. Hierdoor is het moeilijk deze mensen te behandelen vóór ernstige leverbeschadiging optreedt. |
Ondanks het feit dat injecterende druggebruikers tot de grootste door HCV getroffen groep behoren, krijgen vele besmette druggebruikers geen behandeling. |
Met HCV besmette, injecterende druggebruikers worden soms uitgesloten van behandeling omdat verondersteld wordt dat de kans op therapietrouw klein en het risico op herbesmetting groot is, en omdat de drugverslaving eerst moet worden aangepakt. |
Onderzoekers hebben aangetoond dat injecterende druggebruikers met succes kunnen worden behandeld, met dezelfde graad van therapietrouw als bij niet druggebruikers en dat het risico op herbesmetting niet hoger ligt dan bij niet injecterende druggebruikers. Bovendien zal de behandeling van een aanzienlijk deel van HCV besmette druggebruikers hoogstwaarschijnlijk leiden tot een afname van de overdracht van de ziekte. |
Hoe kunnen injecterende druggebruikers zichzelf en anderen beschermen?
Als je drugs intraveneus injecteert en injectiemateriaal deelt, kan je anderen blootstellen aan infectie met hepatitis C. Dit geldt voor de naald en spuit, alsook voor water, filters en lepels, zelfs wanneer je een nieuwe naald gebruikt. Elke naald die al eerder werd gebruikt kan nog onzichtbare druppels bloed bevatten. Wanneer die in een lepel wordt geplaatst, kan het bloed oplossen in het water en zo worden achtergelaten op de lepel of filter en iemand anders besmetten.
De beste manier om te voorkomen dat de ziekte wordt doorgegeven is nieuwe spuiten, nieuwe naalden, een schone lepel, steriel water en een nieuw filter gebruiken.
Voorzorgen die je kan nemen bij injectie.
- Hou je materiaal weg van dat van je vrienden,
- als iemand anders je injecteert, controleer dan of de persoon zijn/haar handen wast,
- als je bloed op je handen krijgt, was ze dan voor je iets anders aanraakt,
- als je toch iets aanraakt voor je je handen hebt kunnen wassen, behandel het dan als een besmet voorwerp,
- gooi je naalden niet in een blikje of glazen fles: kinderen kunnen die oprapen om te recycleren en zich prikken aan de besmette naald, en glazen flesjes breken snel.

Gooi je gebruikte spuiten, filters, wattenstaafjes en dergelijke weg op de goeie manier: door ze in een naaldencontainer of plastic flesje te stoppen (zoek naar flesjes met ‘PET’ op de bodem: die zijn extra sterk).
Het is belangrijk gebruikte naalden voorzichtig te verwijderen. De beste plaats is een scherpafvalcontainer, die je kan krijgen bij je lokale spuitenomruil en sommige apothekers. Bijna even goed is om de dop terug op de naald te doen en ze in een afgesloten plastic houder te plaatsen. Opgelet: alleen jijzelf mag de dop terug op de naald doen. Als iemand uit je naaste omgeving dit doet en zich in de vinger prikt is er een grote kans op besmetting.
Het schoonmaken van injectiemateriaal verwijdert het hepatitis C-virus niet 100% zeker.

Naalden hergebruiken is echt de laatste optie!
Als je toch naalden schoonmaakt, hou dan volgende richtlijnen in het achterhoofd.
- Spoel de naald meteen na gebruik af met koud water. Laat het water weglopen in de gootsteen of in een leeg waterflesje.
- Doe dit zodra je klaar bent met de naald, want opgedroogd bloed is moeilijk te verwijderen. Gebruik altijd koud water, omdat warm water het bloed doet opdrogen en zo de naald blokkeert.
- Vul de naald met bleekmiddel met een hoge concentratie. Gebruik het sterkste bleekmiddel dat je kan vinden (meestal ook het duurst). Als de naald vol bleekmiddel zit, plaats je de dop op de naald en schud je ze gedurende ongeveer 30 seconden. Spuit het bleekmiddel vervolgens weg in de gootsteen of in het lege flesje. Herhaal deze handelingen, inclusief het schudden gedurende 30 seconden.
- Neem een verse hoeveelheid schoon water om de naald minstens twee keer af te spoelen. Laat het water opnieuw weglopen via de gootsteen of in een leeg waterflesje, niet in het flesje waar je schoon water en bleekmiddel zitten. Leeg al je flesjes in de gootsteen als je klaar bent.
Is drugs snuiven veiliger?
Als je een opgerold briefje of rietje deelt voor het snuiven van drugs, riskeer je jezelf en anderen bloot te stellen aan hepatitis C. Dit geldt vooral als je neus bloedt. Vooral cocaïne is zeer alkalisch en corrosief voor de dunne membranen in de neus. Zelfs als minuscule druppels van je bloed – vaak te klein om te zien – op het rietje of briefje terechtkomen, is het heel goed mogelijk dat bloed-bloedcontact kan plaatsvinden via het neusslijmvlies.
Waar kan je hulp krijgen?
Als je hebt besloten je levensstijl te wijzigen, kan je best hulp of steun gebruiken. Sommige personen of organisaties zullen je meteen kunnen helpen, andere zullen je doorverwijzen naar een beter geplaatste hulpverlener.
Informatie | www.druglijn.be |
Bel | 078 15 10 20 |
Stel je vraag anoniem via e-mail | http://www.druglijn.be/contact/stel-je-vraag-via-e-mail.aspx |
Praat via Skype | http://www.druglijn.be/contact/skype-met-de-druglijn.aspx |
Chat met de Druglijn | http://www.druglijn.be/contact/chat-met-de-druglijn.aspx |
Bronnen onderdelen ‘hepatitis c en drugs’:
- Richtsnoer ‘Preventie en controle van infectieziekten bij intraveneuze drugsgebruikers’ Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving. http://www.ecdc.europa.eu/
- Briefing drugs in beeld van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving www.emcdda.eu.int
- Living Well with Hepatitis C FAQ IV http://www.hcvadvocate.org
Raadpleeg steeds je arts voor volledige informatie.
© VHC pagina update december 2022