Hoe kan ik op mijn gezondheid letten?

Weten dat je gezondheid in gevaar is kan aanleiding geven tot bezorgdheid.
Goed geïnformeerd zijn en de adviezen van de beroeps volgen, geven je de beste kansen om succesvol te leven met je aandoening.

Alhoewel je aan een ernstige aandoening lijdt, baat het om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen.

Het is belangrijk dat je probeert, en volhoudt, om zo gezond en normaal mogelijk te leven. Dit betekent dat je tijdig alle geneesmiddelen neemt die je dokter en je medisch team hebben voorgeschreven, dat je goed eet en drinkt, dat je alcohol en tabak mijdt, dat je actief blijft en dat je tracht bijkomende gezondheidsproblemen zoals griep of longontsteking te vermijden.

Dit is heel wat om op te volgen, maar deze tekst zal je hierbij helpen.

Neem je geneesmiddelen zoals ze werden voorgeschreven

Dit is uitermate belangrijk. Je gezondheidstoestand is zeer ernstig en ingewikkeld en dikwijls lijd je ook nog eens aan andere ziektes. Zo kan het zijn dat je heel wat verschillende geneesmiddelen moet innemen op diverse ogenblikken doorheen de ganse dag. 

Probeer hun naam te onthouden en waarvoor ze dienen. Elk medicijn heeft zijn eigen begeleidende nota, het is dus belangrijk om bij de pinken te blijven.

Houd een dagboek of een tijdstabel bij als je denkt dat dit kan helpen en vindt dan een manier om deze tijdstabel een plaats te geven in je drukke leven.

Heb je een smartphone, stel dan herinneringen in voor je medicatie: wat en wanneer je het moet nemen. Je kan ook aan een vriend of een familielid vragen om je te herinneren aan je medicatie, of plaats je medicijnen op een goed zichtbare plaats zodat je er op het juiste tijdstip wordt aan herinnerd.

Zo kan je bijvoorbeeld de medicijnen voor de ochtend of de avond naast je tandenborstel plaatsen.

Let erop dat je de medicijnen neemt voor de volledige periode dat ze werden voorgeschreven, zelfs al voel jij je al beter of schijnen de symptomen te verdwijnen of te verminderen.

Als je andere, niet voorgeschreven medicijnen (zoals kruiden of traditionele geneeskunde) zou willen gebruiken, praat er dan eerst over met je dokter.

Zelfs supplementaire medicatie die beweert goed te zijn voor de gezondheid van je lever, kan gevaarlijk zijn voor personen met een leverziekte.

Eet en drink goed

Het juiste dieet volgen is uiterst belangrijk.

Ten gevolge van je ziekte heeft je lichaam het moeilijk om de nodige energie en voedingsstoffen uit een normaal dieet te halen.

Omdat je lichaam veel moeite moet doen om de nodige voedingsstoffen uit het voedsel te halen, kan het helpen om voedsel, rijk aan voedingsstoffen zoals groenten, fruit en smoothies, te eten of te drinken.

Praat met je dokter of je diëtist om een dieet op te stellen dat eenvoudig is om volgen en aangepast is aan jouw specifieke behoeften. 

Alcohol en roken

Nu nog wat alcohol drinken zal niet enkel je lever nog meer beschadigen, maar ook nog eens leiden tot andere gezondheidsproblemen.

In jouw toestand kan zelfs het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol al uitermate gevaarlijk zijn.

Heb je hulp nodig om te stoppen met drinken, dan bestaan er meerdere opties.

Het beste begin je door eens met je dokter te praten en te luisteren naar zijn advies.
Er bestaan motiverende therapieën die al hebben bewezen doeltreffend te zijn om het drankgedrag te veranderen en er bestaan ook medicijnen die deze motiverende therapieën ondersteunen.

Verder zijn er ook nog groepen voor personen die met dezelfde problemen worstelen; deelnemen aan dergelijke groepsactiviteiten kan je de nodige hulp bieden.

Ben je echt een zware drinker en ben je sterk afhankelijk van alcohol, dan is het misschien tijd om een hospitaalopname te overwegen, want plots volledig stoppen met alcohol kan ook ernstige verwikkelingen met zich meebrengen.

Roken is nog een ding dat je best zou vermijden. Onderzoek heeft aangetoond dat roken bijkomende littekens en ontstekingen kan veroorzaken bij een al verzwakte lever.

Heb je hulp nodig om te stoppen met roken, dan is de eerste stap alweer een gesprek met je dokter; hij kan je een gepaste behandeling voorstellen en je nuttig advies geven.

Een combinatie van medicijnen en hulp en ondersteuning via een tabakstop-netwerk heeft bewezen de beste resultaten te behalen.

Als een levertransplantatie een mogelijke optie is voor jou, onthoud dan dat niet drinken of roken de kans tot het weerhouden van je kandidatuur doet stijgen. Je mag geen transplantatie ondergaan als je niet minstens 6 maand geen alcohol meer hebt verbruikt.

Blijf actief

Soms is actief bezig zijn wel het laatste dat je zou willen doen.

Vermoeidheid is een van de symptomen van je aandoening en je dokter zal je wel gesproken hebben over de noodzaak om te rusten. Maar, als je niet rust, is het toch belangrijk om zo actief mogelijk te blijven. 

Ons hart en onze longen werken harder als we actief zijn en zo komt er dan meer zuurstof in ons bloed.

Deze zuurstof belandt uiteindelijk in onze lever en draagt ertoe bij om hem beter te laten functioneren.

Actief bezig zijn helpt om onze fysieke sterkte en weerstand op te bouwen zodat we beter gewapend zijn om gevaarlijke infecties kunnen vermijden.

Nog een gevolg van cirrose is dat je lichaam moet vechten om zijn normale spiermassa te behouden, omdat het in jouw toestand moeilijk proteïnes kan opnemen. Je spieren oefenen door actief bezig te zijn kan hieraan verhelpen.

Er zijn meerdere vormen van fysieke activiteiten die goed zijn voor jou: van actief bezig zijn in je huis tot buitenhuis wandelen, fietsen en zelfs sport beoefenen. Dit alles kan je helpen om gezonder te worden en zodoende je overlevingskansen te verhogen.

Als je reeds een tijdje niet meer actief bent geweest of al lang niet meer hebt geoefend, is het belangrijk dat je begint op een voor jou aangepast niveau. In het begin kunnen deze oefeningen bestaan uit een lichte wandeling van 10 à 15 minuten, een kleine zwembeurt, enkele keren lichtjes opdrukken tegen een muur of enkele blikken voedsel gebruiken om met gewichten te werken.

Jouw dokter kan je zeker iemand aanraden die gespecialiseerd is in het opstellen van individuele programma’s die zijn afgestemd op jou en op wat je wenst te bereiken.

Ongeacht wat je ook kiest, tracht vol te houden. De voordelen van het oefenen zijn, zeker in het begin, niet onmiddellijk zichtbaar en het kan dus een tijdje duren vooraleer je enige verbetering vaststelt. 

Maar, als je doorzet zal je na een maand of twee je sterker, gezonder en positiever ingesteld voelen. 

Andere ziektes vermijden

Ten gevolge van je toestand zal je ondervinden dat je immuniteit voor andere ziektes nogal laag is.

Wees extra attent om personen of plaatsen, waar je een verkoudheid of griep kan oplopen, te mijden.

Praat met je dokter over vaccinaties voor griep, longontsteking of andere virussen, in het bijzonder tijdens de winter.

Ga je op reis naar het buitenland, controleer dan voor je vertrek of je in orde bent met alle vaccinaties die nodig zijn voor de door jou gekozen bestemming.

Stress of depressie

Als je aan cirrose lijdt kan dit een zware mentale druk op je uitoefenen, zodat je meer gevoelig bent voor stress en depressies.

Het is verwarrend, maar sommige symptomen van stress of depressies zijn dezelfde als deze die het gevolg zijn van je algemene gezondheidstoestand.

Neem de lijst met de symptomen even door en kijk of jij een van deze symptomen ondervindt. 

Is dit het geval, praat er dan over met je dokter zodat je zeker bent, want ook voor stress en depressie bestaan behandelingen die je kunnen helpen. 

Algemene symptomen van stress:

  • Algemene gevoel van lusteloosheid
  • Hoofdpijn
  • Slaapproblemen
  • Drukkend gevoel in de borst
  • Snelle hartslag
  • Maagproblemen; diarree, constipatie en misselijkheid inbegrepen 
  • Diverse pijntjes
  • Stijfheid in de spieren
  • Vermindering van de zin in seks

Algemene symptomen van een depressie:

  • Geen interesse meer in het dagelijks leven
  • Een gevoel van hopeloosheid en hulploosheid
  • Verandering in je eetlust of gewicht 
  • Algemeen gevoel van lusteloosheid
  • Diverse pijntjes
  • Slaapproblemen
  • Slecht humeur of een laag zelfvertrouwen
  • Een triest of schuldig gevoel
  • Snel geïrriteerd worden door andere personen
  • Moeilijk kunnen beslissen
  • Zelfmoordgedachten

Wat kan ik nog meer doen voor mijn gezondheid?

Als je aan cirrose lijdt zijn er heel wat gezondheidsproblemen om over na te denken.

Om je te helpen en het eenvoudig en doenbaar te houden vind je hieronder een lijst met de beste tips zodat jij je kan focussen op de belangrijkste zaken.

  • Neem steeds je medicijnen zoals ze je werden voorgeschreven
  • Volg een goed uitgebalanceerd dieet met veel vers fruit en verse groenten.
  • Vermijd behandeld voedsel, fastfood en bereidde maaltijden
  • Vermijd tabak en alcohol
  • Zorg voor een goed evenwicht tussen werk, rust en fysieke oefeningen.
  • Laat je vaccineren tegen griep en longontsteking.
  • Laat je helpen als je symptomen van stress, angst of depressie ondervindt.

Natuurlijk kan je ook nood hebben aan wat emotionele steun van familie, vrienden of personen die hetzelfde meemaken als jij. Spreek met je dokter over hulpgroepen waaraan je zou kunnen deelnemen of plaatsen waar je gespecialiseerd advies kan krijgen.
 
 

Raadpleeg steeds je arts voor verdere informatie.

© VHC Pagina update mei 2020